Je komt binnenkort samen met je mama of papa naar het ziekenhuis voor een MR-onderzoek. MR staat voor magnetische resonantie. Een MR-toestel werkt als een scanner waar een krachtige magneet in zit die radiogolven verstuurt. Op die manier wordt een beeld gevormd van de verschillende organen in je lichaam.
Op de dag van het onderzoek schrijf je je samen met je mama of papa in aan de computer in de inkomhal. Je krijgt een nummer om naar het loket te gaan.
Een dame aan het loket geeft je een naambandje en naamstickers.
Daarna gaan jullie naar de kinderafdeling op de 7de verdieping en zeg je aan de verpleegkundige dat je er bent.
De verpleegkundige neemt je mee naar de onderzoekskamer aan het begin van de gang.
Je mag op de onderzoekstafel gaan liggen. Mama of papa mag bij je blijven.
De verpleegkundige doet een naambandje om je arm of been.
Je krijgt ook een prik in je hand. Daar wordt er een buisje aangehangen en komt er een verband rond. Dit wordt ook een braunule genoemd.
Je mag nog even wachten in de wachtzaal van de kinderafdeling. Je kan er wat lezen of tv kijken.
De verpleegkundige neemt je, samen met je mama of papa mee naar de 2de verdieping. Hier mag je even wachten in de wachtzaal.
De verpleegkundige zegt je naam. Nu mag je naar de kleedkamer. Je mag alles uitdoen waar metaal in zit. Bv. kledij met ritsen, oorbellen, een piercing, speldjes voor in je haar, een bril, enz. Als dit in orde is, mag je naar radiologiezaal.
Je mag op de onderzoekstafel gaan liggen. Omdat het MR-toestel heel wat lawaai maakt, mag je naar muziek luisteren. Je krijgt hiervoor een koptelefoon. Je mama of papa mag bij je blijven en krijgt ook een koptelefoon.
Het onderzoek duurt ongeveer 20 tot 30 minuten.
De onderzoekstafel wordt naar achter geschoven in een tunnel die helemaal open is. De verpleegkundige kan jou tijdens het ganse onderzoek zien en horen achter het glas. Hij kan ook tegen je praten.
Tijdens het onderzoek dient de verpleegkundige via de braunule contrastvloeistof toe waardoor je organen beter zichtbaar worden. Dit kan wat prikken.
Je moet nu wel proberen om stil te liggen, anders zal het MR-toestel geen goede beelden maken. Als dat niet lukt kan de verpleegkundige een bandje over je leggen zodat je minder kan bewegen.
Als het onderzoek gedaan is, mag je terug naar de kinderafdeling.
De braunule wordt uit je hand gehaald.
Nu zit het onderzoek er op en mag je naar huis.