Je komt binnenkort samen met je mama of papa naar het ziekenhuis voor een MR-onderzoek. MR staat voor magnetische resonantie. Een MR-toestel werkt als een scanner waar een krachtige magneet in zit die radiogolven verstuurt. Op die manier wordt een beeld gevormd van de verschillende organen in je lichaam.

Op de dag van het onderzoek schrijf je je samen met je mama of papa in aan de kiosk in de inkomhal. Je krijgt een nummer om naar het loket te gaan.

Een dame aan het loket geeft je een naambandje en naamstickers.

Daarna gaan jullie naar de kinderafdeling op de 7de verdieping en zeg je aan de verpleegkundige dat je er bent.

De verpleegkundige doet het naambandje om je arm of been en neemt je mee naar je kamer.

Als je dat wil, mag je jouw pyjama aandoen. Zorg er zeker voor dat je alles uitdoet wat van metaal gemaakt is. Bv. kledij met ritsen, oorbellen, een piercing, speldjes voor in je haar, een bril, enz. Dit metaal verstoort namelijk de werking van de magneet die nodig is voor het onderzoek.

Als dat in orde is, kan je nog wat lezen of tv kijken.

De verpleegkundige neemt je in een bed, samen met je mama of papa, mee naar de dienst radiologie op de 2de verdieping.

Omdat je tijdens het onderzoek de hele tijd stil moet liggen (20 tot 30 minuten), kiest de dokter ervoor om je te laten slapen. Hij gebruikt hiervoor een slaapmasker of een prik (dit hangt af van je leeftijd en je gewicht).

Net voor er foto’s genomen worden, krijg je een prik in je hand. Daar wordt er een buisje aangehangen en komt er een verband rond. Dit wordt ook wel een braunule genoemd. Dit zal je niet meer voelen omdat je al slaapt.

De verpleegkundige kan nu tijdens het onderzoek contrastvloeistof in het buisje spuiten waardoor je organen beter zichtbaar worden.

De onderzoekstafel waarop je ligt, wordt naar achter en naar voor geschoven in een tunnel.

Nu worden de foto’s genomen.

Als de dokter genoeg foto’s heeft, mag je terug naar de kinderafdeling.

Als je goed wakker bent, mag je een beetje water drinken en daarna een koek eten.

Als dat allemaal goed gaat, wordt de braunule verwijderd en mag je naar huis.