Binnenkort krijg je een lactosetest waarmee we willen controleren of jouw maag en darmen lactose kunnen afbreken. Lactose is een soort suiker die in de dunne darm afgebroken wordt door bepaalde eiwitten (enzymen). Wanneer dit niet gebeurt, kan je ongemakken krijgen zoals buikpijn en diarree.
De dag voor het onderzoek zijn kauwgom, bonen, rood vlees, volkoren voedingsproducten, boter, pasta, frisdrank, melk en antibiotica (in overleg met de dokter) niet toegestaan. Wit brood, witte rijst, aardappelen, kip, vis, water en sojamelk mogen wel.
Op de dag van het onderzoek mag je niets meer eten of drinken. Het is wel noodzakelijk dat je ’s morgens je tanden poetst.
Als je aangekomen bent in het ziekenhuis, schrijf je je samen met je mama of papa in aan de kiosk in de centrale hal. Je krijgt een nummer om naar het loket te gaan.
Een dame aan het loket geeft je een naambandje en naamstickers.
Daarna gaan jullie naar de kinderafdeling op 7 de verdieping van het ziekenhuis.
Daar meld je je aan.
De verpleegkundige neemt jullie mee naar de onderzoekskamer. Daar zal je gemeten en gewogen worden. Dit moet de verpleegkundige weten voor het onderzoek.
Men zal je ook vragen of je deze morgen iets gegeten of gedronken hebt, want dit mag namelijk niet om het onderzoek te kunnen doen.
Daarna word je naar een kamer gebracht.
Nu begint het onderzoek. Eerst zal je op een mondstuk moeten blazen. Aan dit mondstuk is een spuit verbonden. Hier zal je adem in opgevangen worden.
Probeer om bij het blazen lang maar niet te krachtig uit te ademen.
Na dit eerste staal zal je een beker met lactose moeten drinken. Dit heeft een slechte smaak.
Als je dit hebt opgedronken, zal je nog ongeveer zes keer moeten blazen, telkens met een halfuur tussen iedere meting. De verpleegkundige moet de spuit telkens aansluiten op het apparaat dat de lactose registreert.
Als alle metingen gebeurd zijn, krijg je een maaltijd. Daarna mogen jullie naar huis.
De resultaten zullen worden meegedeeld door de kinderarts. Dit kan telefonisch of via een nieuwe raadpleging.