Je komt binnenkort samen met je mama of papa naar het ziekenhuis omdat de dokter wil kijken of alles goed is met je blaas. Hiervoor moet je niet nuchter zijn en is het beter om een volle blaas te hebben. Dit krijg je door veel te drinken.

Op de dag van het onderzoek schrijf je je samen met je mama of papa in aan de computer in de inkomhal. Je krijgt een nummer om naar het loket te gaan.

Een dame aan het loket geeft je een naambandje en naamstickers.

Daarna gaan jullie naar de kinderafdeling op de 7de verdieping en zeg je aan de verpleegkundige dat je er bent.

De verpleegkundige neemt jou en je mama of papa dan mee naar de onderzoekskamer aan het begin van de gang.

De verpleegkundige doet het naambandje om je pols. Je mag op de onderzoekstafel gaan liggen. Mama of papa mag bij je blijven. Ook je knuffel mag je dicht bij je houden.

De verpleegkundige doet je broekje een beetje omlaag en kleeft een pleister op je buik. Op de plaats waar de pleister kleeft, wordt je buik verdoofd.

Nu mag je een uurtje spelen op je kamer of in de speelhoek.

De verpleegkundige komt je halen om samen met je mama of papa naar de fotokamer op de 2de verdieping te gaan.

Daar mag je nog even spelen of lezen in de wachtzaal.

Als de verpleegkundige jouw naam zegt, mag je samen met je mama of papa naar de fotokamer. Je doet al je kleren uit, enkel je hemdje mag je aanhouden.

Mama of papa legt je op de onderzoekstafel. Die voelt een beetje koud aan.

Mama of papa doet een schort aan en mag aan je hoofd komen staan. Ook de dokter doet een schort aan en komt naast je staan.

De dokter trekt de pleister zachtjes van je buik. Hij ontsmet je buik met rode vloeistof. Dat voelt koud aan.  

Daarna geeft de dokter een prikje in je buik op de plaats waar de pleister hing. Nu slaapt je buik helemaal en kan de dokter via een dun buisje heel voorzichtig pipi uit je blaas halen.

Als dat voorbij is, wast de dokter je buik opnieuw met de rode vloeistof.

Nu spuit hij speciaal koud water (of contrastvloeistof met een moeilijk woord) via het buisje in je buik. Dit doet geen pijn maar je krijgt het gevoel dat je dringend moet plassen.

Als je blaas vol is, zegt de dokter dat je mag plassen. De verpleegkundige geeft je een potje waarin je mag plassen en maakt foto’s terwijl je plast.

Nadat je geplast hebt, mag het buisje weg en kleeft de verpleegkundige een pleister op je buik. Mama of papa wast je buik.


Het onderzoek zit erop. Je mag je kleren terug aandoen.

Als je thuis moet plassen, kan het zijn dat je pipi een beetje rood is. Dat is normaal.